Tack Adéle, du är en hjältinna.
Det här är en artikel vi tycker om. Av alla artiklar, böcker och all forskning som vi läser och försöker förstå och bli klokare av, varför just denna? från Allas magasin.
Historien är på många sätt tragisk, ingen skulle behöva må så dåligt som ung. Men berättelsens slut, och det rena, konkreta återgivandet är fyllt av hopp och kunskap kring hur psykisk ohälsa fungerar i praktiken. Att det är en kvinna som berättar gör det hela ännu mer viktigt. Det behövs inga fler kvinnor som hamnar där Adéle var men det behövs fler kvinnor som Adéle som berättar sin historia.
Artikeln bekräftar verkligheten att motivation till förändring skapas inifrån, att förändring är möjlig och att ingen förändringsresa är den andre lik. Beroendeproblematik och psykisk ohälsa går hand i hand, eller förresten, att säga så är som att säga att det skillnad på frukt och päron. Beroendeproblematik är en form av psykisk ohälsa.
I jobbet med att öka den psykiska hälsan behöver man se och höra individen. Dennes historia, nuvarande kontext, annan typ av ohälsa och individuell sårbarhet är avgörande för vad som är rätt behandling för en person. Det är individens behov och önskningar som måste bestämma hur behandlingen ska gå till, inte den professionella världens idéer kring vad som hjälper mot vad. Ibland är detta i synk, men i behandlingsvärlden kring psykisk ohälsa tenderar man att vilja fokusera på metoder att jobba med problemet, gärna ett problem i taget, och inte lyssna på människan. En väg som ofta kantas av misslyckanden då all psykisk ohälsa samverkar på ett destruktivt sätt och den som sitter på bäst information är individen själv.
Adéle tog kontakt med en psykolog, hon fick DBT behandling, en behandling som tilltalade, slog an och fungerade för henne, hela hennes psykiska hälsa blev bättre. Vi blir så glada när vi läser det. Men, det var en insats hon med största sannolikhet inte fått om hon sökt hjälp för sin beroendeproblematik primärt, då DBT anses fungera på vissa diagnoser men inte på beroendeproblematik. Det finns till och med en idé om att Psykologer inte kan beroendeproblematik, men kan all annan psykisk ohälsa. Tack för att vi fick ta del av något annat. Tack för hopp, kunskap och inspiration Adéle, du är en hjältinna.
Länk till artikeln här nedanför, uppmanar varmt att läsa.