Hur går samtalsterapi till?
Psykoterapi, eller samtalsterapi, är en process mellan en terapeut och en klient som fokuserar på känslomässiga, relationella och psykologiska frågor. Tanken är att relationen och samarbetet mellan terapeut och klient är grundläggande för resultatet av terapin. Genom att samtala om och bearbeta akuta livssituationer eller tidigare trauman får en klient hjälp att bättre förstå sig själv, kunna reglera sina känslor och inte vara styrd av destruktiva tankar och beteenden. Samtalsterapi är bevisat effektivt och hjälper dig att reflektera kring hur du lever ditt liv, och varför.
Det finns olika anledningar att söka hjälp genom samtalsterapi. Kanske för att få hjälp att hitta sig själv och kunna vara tryggare i olika sammanhang, eller att känslor av ensamhet leder in i terapi och behovet är att skapa stabila, öppna och ärliga relationer till andra. Ofta är mer specifika symtom som ångest, depression eller nedstämdhet anledningen till terapi. Ibland är behovet av terapi en följd av destruktiva beteenden som missbruk, ätstörningar eller andra problem. Gemensamt för alla som kommer till terapi är en önskan att komma över de hinder som begränsar livet. Strävan är att må bättre, slippa fly samt förstå och förlåta sig själv. Det är vad vi fokuserar på inom Samtalsinstitutet. Att tillsammans med varje person utforska och bearbeta det som begränsar i livet.
När du först kommer till oss tar vi tillsammans reda på vad du behöver hjälp med. Det kan röra sig om känslor av nedstämdhet, misslyckande, svårigheter i relationer med andra och att leva nära någon, ångest och oro, panikattacker, rädslor eller att du gått vilse i existentiella frågor. Det kan även handla om att du är eller beter dig på ett sätt som är oförklarligt och emot dina värderingar. Ibland kan det handla om självmedicinering med alkohol eller andra droger, andra gånger kan det handla om att det har blivit svårt att prestera arbetsmässigt. Efter att vi formulerat det börjar vi orientera oss in i en frågevärld som är till hjälp för att reflektera och sätta ord på upplevelser, känslor och tankar. På Samtalsinstitutet jobbar vi aktivt med att lyssna, fråga och prova tankar kring det vi jobbar med tillsammans. Vi tror på ett empatiskt och engagerat förhållningssätt som stödjer dig och ibland utmanar gamla sanningar. Förändring är något som sker först när det känns tryggt och när något nytt tillförs. Du och dina tankar kring ditt problem och dess lösning är centralt för oss. Vilka tankar har du kring varför det är som det är? Har du märkt något som hjälper dig? På vilket vis begränsar du dig själv? Hur du ser på oss är en annan viktig faktor. Vad tror du om din terapeut? Som människa, yrkesperson och partner i förändringsprocessen.
Ett terapisamtal följer helst en vågliknande process som bäst kan beskrivas i tre faser.
· Introduktion – Incheck och kontaktskapande. Hur är det här och nu och hur har det varit sedan sist.
· Aktion – Aktivt arbete kring de frågor som är lite svårare och jobbigare, med fokus på det som är problemet.
· Reflektion – Vad har vi pratat om idag? Har vi pratat om rätt saker? Vad sker efter terapin?
Det är alltid en terapeuts ansvar att försöka hålla ihop ett terapisamtal. Att lyssna in var du är. Att utmana lagom mycket och inte bli för svår. Det ska vara utvecklande och meningsfullt att gå i terapi.